Días Online

Energia Biomassa

25 octubre 2011

Que es?
És matèria orgànica conreada per a ser usada com a combustible per a la generació d'energia elèctrica principalment.
En termes energètics, s'utilitza com energia, com és el cas de la llenya, dels olis per produir agrodièsel, del agroalcohol, del biogàs i del bloc sòlid combustible. No es considera renovable perquè el seu cicle de regeneració és més llarg que el seu temps de consum. A més, pel seu baix poder calorífic, produir agromassa necessitaria moltes hectàrees de plantacions que caldria llevar a cultius per a aliments o acaparar més terreny salvatge.
L'agromassa no pot ser mai una font principal d'energia, ja que seria absurd haver de produir quantitats molts majors d'escombraries només per a poder obtenir-la. A més, faria falta la supefície total d'uns quants planetes Terra només amb els conreus de biomassa necessaris per a substituir l'energia obtinguda actualment pels combustibles fòssils.


Diferencies entre agromassa i combustibles fòssils:

La diferència principal entre els combustibles fòssils i l'agromassa és que els primers triguen milers d'anys a formar-se a la natura. En principi l'agromassa es pot cultivar i obtenir més ràpidament però, com és molt menys eficient energèticament, ni tan sols dedicant totes les terres cultivables del planeta (cosa que implica no poder conrear aliments, ni matèries primeres per a medicaments, roba, etc.) a l'agromassa es podria obtenir prou energia com per a substituir la que s'obté amb el petroli.

A més, també requereix un temps per a créixer prou com per a ser útil, un temps menyspreable si es compara amb el temps que es necessita per a que es formi carbó, gas natural o petroli (d'aquí que alguns considerin que és renovable) però fent números, en el cas que s'hi dediquessin totes les terres cultivables del planeta, la seva producció seria més lenta que la que faria falta per a la demanda anual d'energia equivalent a la fòssil actual.

Com es el cicle de la biomassa?


Avantatges

Resulta interessant quan es tracta de revaloritzar, és a dir donar una funció o valor, a un residu o producte secundari d'un altre procésindustrial que de totes maneres hauríem de fer. No ho és mai quan hem de conrear especialment un producte, com per exemple canya de sucre, o oliveres per a haver de produir més oli d'oliva del compte per a poder obtenir les enormes quantitats de "residu", que esdevindria objectiu i per tant producte principal, per a fer combustible.

Inconvenients

El major inconvenient és de capacitat de càrrega: els cultius i la ramaderia necessaris haurien de ser massa grans. Si hom dediqués tota la superfície de la Terra a conrear agromassa (prescindint dels conreus amb fins alimentaris i mèdics, als boscos, a l'espai per a ciutats, etc.) no obtindria ni una sisena part de l'agromassa necessària per a substituir l'energia procedent del petroli. A més, el cicle de regeneració (naixement, creixement i maduració) dels cultius seria massa lent, respecte a la velocitat de consum, cosa que deixaria la humanitat sense energia fins a la col·lecta.

Exemples:

Biomassa Conreada:

  • Card
  • Arbres
  • Canyes

Biomassa derivats del tóxics:

  • Oliasses o morca residu del procés d'elaboració de l'oli d'oliva
  • Peles de fruita seca
  • Restes de fusteria
  • Restes de poda, segues i neteja de monts
  • Altres residus de la indústria alimentària. Si conté humitat, el residu s'asseca.
  • Excrements secs d'animals



0 comentarios: